VN-topman 'diep bezorgd' over Gaza

Jeroen (Rahl)
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vindt dat Israël de "onacceptabele en contraproductieve" blokkade van hulptransporten naar de Gazastrook moet beëindigen. De VN-topman deed zijn oproep gisteren, exact een jaar na het begin van de Gazaoorlog.

Een jaar na het begin van de oorlog in de Gazastrook lijkt de situatie van de circa 1,5 miljoen inwoners van het gebied hopeloos en volgens Ban Ki-moon is een "fundamenteel andere aanpak" nodig. Volgens hem is van serieuze wederopbouw van de infrastructuur en de economie geen sprake door het gebrek aan hulp.

Ban uitte niet alleen kritiek op Israël. De naar eigen zeggen "diep bezorgde" Zuid-Koreaan vindt dat ook Hamas het geweld moet afzweren en dat deze radicaalislamitische beweging het internationale recht moet respecteren.

Circa 1400 Palestijnen, onder wie een groot aantal burgers, en dertien Israëliers kwamen om het leven tijdens de 22 dagen durende gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas. Deze beweging is nog altijd de baas in Gaza.