Advocaat: "We controleerden het duel"

Olga Kroeders
De wedstrijd bij PSV was al bemoedigend, maar gisteravond heeft AZ ook de eerste punten onder het bewind van Dick Advocaat binnengehaald. Het zwakke ADO Den Haag werd met 3-0 verslagen.

Bij de rust was het duel al min of meer beslist. De goed spelende Rasmus Elm maakte 1-0, Sébastien Pocognoli vergrootte de marge naar twee. Kort voor tijd schoof Maarten Martens de 3-0 onder Barry Ditewig door.

"Ik denk dat ADO, behoudens twee mogelijkheden, geen kansen heeft gehad", constateerde Advocaat. "We controleerden de wedstrijd. De eerste helft was duidelijk voor ons. We probeerden te spelen, de combinatie te zoeken. De tweede helft is minder. Dan sluipt er toch angst in de ploeg, wat onbegrijpelijk is als je met 2-0 voor staat."

"Het is onnodig, maar wel begrijpelijk. De laatste weken heeft de ploeg veel wedstrijden in de slotfase verloren", aldus de trainer. "We zullen wedstrijden eerder op slot moeten kunnen gooien. Het kan allemaal beter. Het afjagen en vroeg storen proberen we wel, maar daar is veel kracht voor nodig."

"We zullen langer in balbezit moeten kunnen blijven. Dat moet echt beter. Als je zo snel de bal afgeeft, vraag je om problemen."