Nieuwjaarsduik populairder dan ooit

Veerle (Volpez)

De nieuwjaarsduik lijkt ieder jaar weer populairder te worden. In Nederland zijn er deze jaarwisseling 68 nieuwsjaarsduiken gepland. Ook doen er dit jaar meer mensen mee dan voorgaande jaren. Naar schatting zijn er 33.000 Nederlanders die op nieuwjaarsdag het koude water gaan trotseren. Dit is 62 procent meer dan vorig jaar.

Dit blijkt na een schatting van Unox, waar organisatoren hun nieuwjaarsduik aan kunnen melden. Een groot deel van de duiken zal plaatsvinden aan de kust, maar ook op de binnenmeren en rivieren worden de evenementen georganiseerd. Volgens Goos Eilander van onderzoeksbureau Trendbox is de nieuwjaarsduik zo in populariteit toegenomen omdat het een echte Hollandse traditie zou zijn geworden. 

Op 1 januari 1960 werd de eerste officiële nieuwjaarsduik gehouden. Ok van Batenburg van Unox maakte toen met zijn zwemvereniging Njord '59 de eerste duik vanaf het strand in Zandvoort. De duik is overigens niet alleen populair in Nederland, maar van Noorwegen tot Zuid-Afrika zijn er Nederlanders die een nieuwjaarsduik organiseren. Tot nu toe zijn er zestien locaties buiten Nederland bekend waar deze 'Hollandse traditie' wordt gehouden.