Force India maakt gebruik van supercomputer

Peterselieman
Het Formule 1-team van Force India heeft met Computational Research Laboratories (CRL) een driejarige deal gesloten. Het Indiase bedrijf, dat onderdeel is van de Tata Group, zal de renstal gaan helpen met Computational Fluid Dynamics (CFD).

Door de weinige mogelijkheden om te testen is het ontwerpen van de auto's met de computer steeds belangrijker geworden. Met CFD is een team in staat om aerodynamische onderdelen te testen zonder dat ze in de windtunnel gaan. Met behulp van de supercomputer van CRL kan Force India die proces sneller uitvoeren, waardoor het eerder de beschikking krijgt over nieuwe onderdelen.

"Dankzij de samenwerking met CRL kunnen we per direct twee keer zoveel CFD-berekeningen laten uitvoeren," meldde Force India-teambaas Vijay Mallya. "En tegen het einde van 2010 zal de CFD-capaciteit zelfs achthonderd procent groter zijn dan nu. We hebben onze CFD-systemen reeds aangepast aan die van CRL waardoor de engineers in Engeland en India straks perfect met elkaar kunnen samenwerken."