Siemerink: "Spelers zijn mondiger geworden"

Frank (franklop)
Jan Siemerink, Davis Cup-captain van de Nederlandse mannen, denkt dat de vele afleiding die spelers tegenwoordig hebben mede de grondslag is van het dalende niveau van het Nederlandse tennis. Hierdoor zijn de spelers, volgens Siemerink, veel mondiger geworden.

"Wij kochten vroeger nog een boek en nu kun je de hele dag tv kijken en achter de computer zitten," aldus Siemerink over de nieuwe generatie. "Ik wil niet gelijk zeggen dat ze verwend zijn. Maar ze zijn wat mondiger. Je moet ze echt vertellen wat er nodig is. Wij hadden vroeger aan één woord genoeg. Ik wil wel een rol van betekenis spelen. Ik moet wat toevoegen, daarom doe ik ook veel aan begeleiding van spelers."

Na jaren van daling in het Nederlandse mannentennis, zag Siemerink dit jaar toch enkele lichtpuntjes. Zoals bij het Davis Cup duel tegen Frankrijk afgelopen september. Volgens Siemerink was het het beste tennis dat hij de afgelopen drie jaar tijdens het landentoernooi van Nederland had gezien. "Het blijft een moeilijke periode in het Nederlandse tennis, maar gelukkig komen er nu weer een paar jongens aan."

Eén van die jongens is Thiemo de Bakker, die dit jaar de top 100 bereikte en in de Davis Cup van Gaël Monfils won. "Ik heb altijd wel vertrouwen gehad in Thiemo. Hij heeft nu een topwedstrijd gewonnen van Monfils. Nu hij heeft gezien dat het hem goed afgaat, gelooft hij er volgende keer ook in. Hopelijk kan hij dat niveau weer halen."