Gevolgen van nieuw puntensysteem

Jorn (existenz)
De laatste wijzigingen in de puntentellingen van het Formule 1-kampioenschap werden uitgevoerd om de balans in de puntentelling terug te krijgen. Maar wat is nu het effect van de recente wijziging?

Alhoewel deze wijziging vrij drastisch lijkt zijn, is deze zo niet bedoeld. De FIA wilde met deze wijziging niet het hele kampioenschap omver gooien. In de plaats daarvan is het nieuwe systeem er gekomen omdat er meer teams op de startopstelling verschijnen vanaf komend seizoen en er dus meer posities moesten komen om punten te kunnen verdienen.

In de nieuwe situatie zal een coureur, die om het kampioenschap vecht, zwaarder gestraft wanneer hij buiten de punten finisht, maar de wijziging stelt hem ook in staat om daarna sneller aansluiting te vinden, omdat meer plaatsen recht op punten geven.

Als men kijkt naar het afgelopen seizoen en hier de nieuwe puntentelling overheen zou leggen zou er vrij weinig veranderen. Jenson Button zou wereldkampioen zijn geworden met 243 punten, Sebastian Vettel tweede met 203 en Rubens Barrichello derde met 187.

Ook in de spannende seizoenen 2007 en 2008, waar de coureur met minimaal verschil kampioen werd, zou het niet uitgemaakt hebben. In 2008 zou Lewis Hamilton nog steeds maar één punt meer hebben gehad dan Felipe Massa (240 om 239), waar in 2007 Kimi Raikkonen één punt overhield op Lewis Hamilton (271 om 270) en Fernando Alonso er 268 zou hebben. Pas wanneer teruggegaan wordt naar 1999 zou iemand anders kampioen geworden zijn. In dat jaar zou dan niet Mika Hakkinen, maar Eddie Irvine kampioen geworden zijn.

De belangrijkste impact zal de wijzigingen hebben op de statistieken. Het wordt nu vele malen eenvoudiger om hoog te eindigen in de historische statistieken omdat het makkelijker is om punten te vergaren.