Van Grunsven boycot Sportgala

Olga Kroeders
Anky van Grunsven en Sjef Janssen zullen aankomende dinsdag niet aanwezig zijn bij het Sportgala 2009 dat door het NOCNSF en de NOS wordt georganiseerd. Het tweetal is het niet eens met de manier waarop bepaald wie de winnaar is.

Dankzij de gouden medaille op het EK is Van Grunsven met de dressuurploeg genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar. Tegenover De Telegraaf hekelt Janssen, de partner/trainer van Van Grunsven, het feit dat collega-sporters via een stemkastje bepalen wie wint.

"De verkiezing draait om persoonlijke voorkeuren. Er worden geen vastomlijnde criteria, geen duidelijke eisen gesteld aan de prestatie. Je bent als sporter aan de goden overgeleverd", aldus Janssen.

"We hebben ons standpunt bij NOCNSF al kenbaar gemaakt en ons is duidelijk gemaakt dat er vanuit de organisatie wordt gekeken hoe de verkiezing anders kan," aldus Janssen die wel een oplossing weet. "Dat lijkt me niet zo moeilijk. Stel een vakjury samen of laat voor mijn part daarnaast het tv-publiek via sms stemmen. Dan bekroon je in ieder geval de prestatie die het publiek het meeste waardeert."

Overigens zou ook meespelen dat Van Grunsven vorig jaar niet werd verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Tijdens de Olympische Spelen in Peking won de amazone twee olympische medailles. Daarnaast kreeg Janssen ook geen nominatie voor Coach van het Jaar.