Gilbert: "Vlaanderens mooiste was de ommekeer"

Peterselieman
Philippe Gilbert kende een uitstekend eerste jaar bij Silence Lotto. De Belg reed aanvankelijk niet goed voor zijn nieuwe werkgever, maar na de derde plaats in de Ronde van Vlaanderen reeg hij de ene ereplaats na de andere aaneen.

"De eerste drie maanden bij Silence-Lotto waren de slechtste uit mijn carrière. Ik heb me toen echt rot gevoeld," meldde Gilbert in Het Laatste Nieuws. "Niemand luisterde naar me, niemand vroeg me wat. 'Wat doe ik in godsnaam in deze ploeg? Waarom heb ik hier getekend?', zat ik me op een bepaald moment af te vragen."

"Ik wilde hard werken en resultaten neerzetten, maar de ploeg ging daar te weinig in mee. Het was vechten tegen de bierkaai. Tot de dag dat ik derde werd in de Ronde van Vlaanderen. Plots kreeg ik wel inspraak," zei de Waal. "Het was een gebrek aan professionalisme. Volgens mij speelde de erfenis van McEwen de ploeg te veel parten. Ze waren het gewoon om te werken voor een spurter, wat relatief simpel is. Ik ben een ander type renner, die de koers graag hard maakt. En dat is ingewikkelder."

"Ik zou aanvankelijk enkel de Gold Race en de Waalse klassiekers rijden. Tot mijn grote vreugde mocht ik dan toch aanzetten in de Ronde. De koers die ik altijd al wilde rijden en waarvan ik nu al tien jaar lang overtuigd ben dat ik ze op een mooie dag zal winnen." Na deze derde plaats behaalde Gilbert vele ereplaatsen en won hij de Coppa Sabatini, Parijs-Tours, de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije.