22 in plaats van 20 ploegen van start in Tour 2010

Jeffrey
De Tour de France start in 2010 in Rotterdam met 198 wielrenners. De directie van de Tour heeft besloten om het aantal teams te verhogen van 20 naar 22. De beslissing zou mede te maken hebben met de grote hoeveelheid nieuwe ploegen, zoals RadioShack and Team Sky.

Tourdirecteur Christian Prudhomme wil de uitbreiding nog niet officieel bevestigen maar leden van de organisatie melden dat ze op 22 ploegen kunnen rekenen. Hierdoor wordt de kans op deelname voor ploegen als Skil-Shimano en Vacansoleil groter. Wat wel een nadelig gevolg is is dat het voor Prudhomme ook lastiger worden wildcards uit te delen. "Het is lang geleden dat er zoveel wisselingen waren en dat er zoveel nieuwe ploegen bij kwamen," aldus de Fransman tegenover De Telegraaf. "Ook als we straks met 22 ploegen starten, zal de keuze welke teams een wildcard krijgen voor ons moeilijker zijn dan de afgelopen jaren met twintig teams."

Er zijn veertien ploegen, waaronder Rabobank, die al zeker zijn van een deelname aan de Tour. Twee ploegen die normaal gesproken automatisch zijn verzekerd van een startbewijs zijn het Italiaanse Lampre en het Spaanse Footon. Lampre heeft echter nog geen ProTour-licentie ontvangen en Footon werd vorig jaar geweigerd. Als deze twee dit jaar niet meedoen, heeft Prudhomme geen zes maar maar liefst acht wildcards te vergeven. Onder andere Garmin, Team Sky, Katoesja, RadioShack, Cervélo en BMC zijn kanshebbers hiervoor.

De voorman van de grootste wielerronde ter wereld wil geen uitspraken doen over het aantal Nederlandse deelnemers. "Rabobank is zeker van een startplaats. Het kan zijn dat er één of misschien wel drie Nederlandse ploegen aan de start staan," aldus Prudhomme. "In onze selectiecriteria laten wij ons niet leiden dat Le Grand Départ in Rotterdam is. We kiezen voor ploegen die drie weken lang de wedstrijd zo spannend mogelijk maken."