Kritiek op schaatsploeg TVM

Olga Kroeders
De directievoorzitter van TVM, Arjan Bos, was een kleine twee maanden geleden nog hoopvol over vijf olympische medailles komend jaar in Vancouver. Maar de bezorgdheid is nu toch toegeslagen.

Sven Kramer plaatste zich afgelopen weekend voor de Spelen op de tien kilometer, twee weken daarvoor had hij dat ook al gedaan op de 5.000 meter. Naast Ireen Wüst met haar tweede plaats op de 1.500 meter zijn er volgens Bos niet meer lichtpuntjes. In de optiek van Bos heeft naast Kramer, Wüst en jongeling Koen Verweij nog niemand overtuigd.

Het succes van de TVM-schaatsploeg is momenteel afhankelijk van de vorm van twee mensen. "Dat maakt ons kwetsbaar. Tot vorig seizoen was TVM een team van winnaars en werd groen door sommigen al de kleur van succes genoemd. Misschien is het niet helemaal fair om die succesjaren als norm te nemen. Pieken en dalen horen immers bij topsport. Niet voor niets zegt Sven vaak dat winnen niet vanzelfsprekend is. Maar toch bekruipt me soms het gevoel dat enkele sporters in de ploeg het idee hebben dat de maximale ondersteuning die ze genieten, zowel financieel als facilitair, wel vanzelfsprekend is. Maar zo werkt het dus niet," aldus Bos.

"We werken in olympische cycli van vier jaar, hetgeen inhoudt dat de ploeg na Vancouver ingrijpend zal veranderen. Je kunt nu al zien dat die vernieuwing nodig is. Het is allemaal wat minder scherp voor mijn gevoel. Ik heb het idee dat die scherpte en het heilig vuur bij een aantal is verdwenen," aldus Bos die zegt dat het gebrek aan professionaliteit bij een aantal schaatsers van TVM hem een doorn in het oog is.

Wat Bos betreft is Kramer ook op dat gebied de uitzondering op de regel. "Laat Sven een voorbeeld zijn voor de rest. Want ondanks het feit dat er een enorme druk op zijn schouders rust, gaat hij daar heel rustig, sterk en professioneel mee om. Bij anderen mis ik zo'n houding wel eens."

Na Vancouver lopen alleen de contracten van coach Gerard Kemkers, Kramer, Olde Heuvel en Verweij door. "Voor het overige liggen alle opties open. De allroundvrouwen inruilen voor een sprinttak is een mogelijkheid," besloot Bos.