Effectief Jong Oranje voorbij Spanje

JJdJ1984
Vanavond werd in een uitverkocht Kasteel in Rotterdam het EK-kwalificatieduel afgewerkt tussen Jong Oranje en Jong Spanje. Het Nederlands elftal bewees uiterst effectief te zijn met zijn kansen en het duel uiteindelijk met 2-1 te winnen.

Vooraf gezien was het duidelijk dat het een spannend duel zou gaan worden. Het elftal van Cor Pot stond bovenaan in de groep met twaalf punten uit vier wedstrijden. Het elftal van Jong Spanje stond tweede met negen punten uit drie wedstrijden. De winnaar van dit duel zou in ieder geval een mooie stap zetten in de richting van het EK wat over twee jaar zal plaatsvinden in Tsjechië.

Het begin van het duel was overduidelijk voor de Spanjaarden. De bezoekers waren een stuk sterker in de openingsfase en kregen een paar kleine mogelijkheden. Toch was het Jong Oranje dat de score opende. Eric Falkenburg scoorde op bekend terrein. De Spaanse keeper kon de bal niet vasthouden en Falkenburg was sneller dan de Spaanse verdedigers bij de bal. De Sparta-speler twijfdelde niet en schoot de bal in het net. Na het doelpunt van de Nederlanders leken de Spanjaarden een beetje geschrokken van de treffer. Oranje kreeg iets meer kansen maar het elftal van Pot was te onzorgvuldig.

Na een half uur spelen kregen de Spanjaarden een vrije trap na een vermeende overtreding van de Nederlandse verdediging. Deze bal werd op zo'n twintig meter van doelman Krul gelegd en uiteindelijk op de paal geschoten. De slotfase van de eerste helft kan als rommelig worden beschouwd. Beide ploegen kregen over en weer kansen maar er werden ook regelmatig overtredingen gemaakt. De Duitse scheidsrechter Gräfe had het druk met fluiten en zag niet altijd alles even goed. Erik Pieters kreeg al vroeg in het duel geel en maakte daarna nog wel een aantal kleine overtredingen. Gelukkig kon de scheidsrechter daar geen tweede kaart voor geven en konden beide ploegen met elf man gaan rusten.

De eerste kans van de tweede helft was voor de Spanjaarden. Adrián Lopes kreeg de bal van een ploeggenoot maar had de pech dat doelman Tim Krul op de juiste plek stond. Even later kreeg diezelfde Krul een gele kaart omdat de Duitse scheidsrechter vond dat de keeper teveel tijd nam bij een doeltrap. De Spanjaarden hadden steeds vaker bal bezit en werden wat sterker. Het Nederlands elftal had wat meer overtredingen nodig en daardoor liep het ook tegen domme gele kaarten op. Een prima counter van Oranje werd afgerond door Georginio Wijnaldum. Joshua John gaf de bal vanaf de zijkant prima op Wijnaldum die de bal schitterend achter de doelman wist te koppen. Met het tweede doelpunt maakte Jong Oranje duidelijk hoe efficiënt het is met kansen.

Vurnon Anita leidde met zijn blessure de tegentreffer in. Jong Oranje leek wat minder geconcentreerd en speelde door de blessure van Anita met een man minder. De Spanjaarden wisten hiervan te profiteren en kwamen door een doelpunt van Azpilicueta, die de bal geplaatst achter doelman Krul wist te werken. Al snel daarna kregen de Spanjaarden een kans via Diego Capel op de 2-2 maar opnieuw stonden de paal en Tim Krul in de weg. Een onsportieve Azpilicueta probeerde Erik Pieters een rode kaart aan te naaien maar slaagde niet in zijn opzet. Door deze overtreding was er ook een klein opstootje bij de bank van de Spanjaarden waar Capel en Fer met elkaar in aanraking kwamen. De Duitse scheidsrechter besloot dit 'gevecht' met een gele kaart voor beide spelers.

De slotfase ging weer aardig gelijk op. Nederland kwam wat meer aan de bal en af en toe kwam het eruit maar ging het te slordig om met zijn kansen in de blessuretijd. Ook Spanje kreeg wat mogelijkheden maar ditmaal lag de lat in de weg. Het elftal van bondscoach Cor Pot bleek dodelijk effectief tet zijn met zijn kansen en door deze overwinning een flinke stap te zetten naar het EK over twee jaar.



Jong Nederland - Jong Spanje 2-1
14' Falkenburg 1-0
63' Wijnaldum 2-0
80' Azpilicueta 2-1

Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Gräfe (Dui)
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Gele kaart: Pieters, Janmaat, Krul, Falkenburg, Fer (Nederland) Alba, Míchel, Martínez, Laguardia (Spanje)

Opstellingen

Nederland: Krul, Janmaat, v. Eijden, Bruma, Pieters, Fer, Falkenburg, Anita (84/ Strootman), Wijnaldum, L. de Jong (84/ Dost, John

Spanje: Asenjo, Azpilicueta, Botía, Laguardia, Canella (84/Canella), Alba (52/ Míchel), Parejo, Martínez. Adrián, Herrera (74/ Omar), Capel