'Ajax helpt Haarlem niet uit de brand'

Peterselieman
HFC Haarlem kan door schulden niet meer voldoen aan de verplichtingen van een betaald voetbal organisatie. Wanhopig wordt er gekeken naar gemeente en naar het samenwerkingsverband met Eredivisie-club Ajax. Ook zij zien het somber in voor Haarlem.

"De grens is bereikt, de club moet eerst over een periode van drie tot vijf jaar zijn bestaansrecht aantonen", aldus de wethouder Maarten Divendal van Sport in De Volkskrant.

HFC Haarlem kampt met een schuld van 1 miljoen euro en moet ook nog eens 200.000 euro aan de belastingdienst afdragen. In een persverklaring vreest de ledenraad van de eerste divisionist voor een faillissement per 1 december.

Ajax, waarmee Haarlem een samenwerkingsverband heeft, wil geen helpende hand uitstekend. "We hebben een miljoenenverlies geleden, dit is niet het jaar waarin Ajax zomaar ergens geld insteekt", aldus een woordvoerder.

"Het samenwerkingsverband met Ajax kwam voor Haarlem eigenlijk te laat", zegt Beer Wentink vanuit de ledenraad. "Daardoor hebben we meer spelers en trainers op de begroting staan dan wenselijk is. Die pijn voelen we elke maand."

De gemeente Haarlem is wel bereid te investeren in de club als men met een deugdelijk beleidsplan komt waaruit blijkt dat de tiende stad van Nederland niet zonder betaald voetbal kan, aldus wethouder Divendal.