Rutten: "Reis mocht niet ontsnappen"

Sjors (Sj0rSz)
Jonathan Reis was geruime tijd een 'enfant terrible', maar de speler lijkt zijn kans bij PSV met beide handen te hebben aangegrepen. De klasse van de spits heeft indruk gemaakt op trainer Fred Rutten, die de speler wil belonen met een vaste plaats bij de A-selectie.

In het Eindhovens Dagblad laat Rutten weten dat de Braziliaan veel vooruitgang heeft geboekt in zijn houding en gedrag. Een geel trainingsshirtje, dat normaliter is bestemd voor selectiespelers, behoort daarom tot de mogelijkheden. "Het zou gek zijn als ik nu zeg: dat gebeurt nooit", zegt Rutten. "De winterstop is een ideaal moment om stagiaires door te schuiven."

Aanvankelijk leek Reis, die bijna door iedereen in Eindhoven werd verafschuwd weg te moeten bij PSV, maar Rutten en zijn assistent Erik ten Hag gaven hem een eerlijke kans. "Ik wilde zélf met een objectieve beoordeling over deze speler komen", aldus de hoofdcoach.

Rutten wilde het dus proberen en Reis erg kort houden. De speler werd zowel fysiek als mentaal zwaar belast. "Dat zijn de prikkels waar elke prof mee om moet gaan. We hebben heel veel met hem getraind om hem niet te laten ontsnappen. Het is vervolgens aan de ander om iets terug te geven."

Nu het proces in gang is gezet en Reis het goed doet, moet de speler volhouden. Een basisplaats lijkt in ieder geval een zekerheid bij afwezigheid van Danny Koevermans.