Volleyballers in lastige groep ingedeeld

Sally (Tessa)
In de volgende editie van de World League zijn de volleybalmannen ingedeeld met Brazilië, Bulgarije en Korea. Dit werd bekend gemaakt tijdens de World League Council in Lausanne. Namens de Nevobo waren Marcel Sturkenboom, algemeen directeur, Hans Nieukerke, voorzitter, en Peter Sprenger, media, aanwezig.

De tegenstanders van Oranje zijn van een hoog niveau. Wereldkampioen, World League winnaar van 2009 en nummer één van de wereldranglijst Brazilië is een topploeg. Bij het Europees kampioenschap in Turkije verloor Nederland in een hoogstaande partij met 3-1 van Bulgarije. De Oost-Europeanen wonnen vervolgens de bronzen medaille. Korea is de meest onbekende tegenstander. Dit land staat op de negentiende plaats op de wereldranglijst, terwijl Oranje als 26e genoteerd staat (stand van 28 juli 2009). Deze sterke tegenstanders zullen mooie krachtmetingen opleveren.

Bondcoach Peter Blangé was uiterst blij met de drie tegenstanders. "Brazilië is op dit moment het beste land ter wereld. Het is fantastisch om tegen die mannen te spelen. Het teams speelt zeer attractief volleybal. De balsnelheid is hoog, de spelers zijn zeer atletisch en ze spelen met veel emotie en temperament. Bulgarije heeft met Matey Kaziysky en Vladimir Nikolov twee absolute wereldtoppers. Bij het Europees kampioenschap zaten we er heel dichtbij. Nu krijgen we een nieuwe kans om ze te verslaan. Korea is het gezichtsbepalende land in Azië. Ze staan altijd op de grote toernooien. Doordat ze een aparte speelstijl hebben is het interessant om tegen ze te spelen. Deze stijl kenmerkt zich door snelheid, combinaties en technische vaardigheden."

De speelperiode is van 11 juni tot en met 18 juli 2010. Oranje speelt eerst uit tegen Korea en Brazilië. Daarna volgen thuiswedstrijden tegen Bulgarije en Brazilië. De volleybalmannen vertrekken daarna naar Bulgarije en als laatste komt Korea naar Nederland. De finale vindt plaats van 21 tot en met 25 juli in Argentinië. "We moeten weer twee keer intercontinentaal vliegen. Dat is goed voor de ontwikkeling van de ploeg", aldus Blangé.

In 2008 nam Nederland voor het eerst sinds 2003 weer deel aan de prestigieuze landencompetitie. Het team van Blangé eindigde op de twaalfde plaats, twee posities hoger dan Korea en twee lager dan Bulgarije.


Groepsindeling

Groep A
Brazilië, Bulgarije, Nederland, Korea

Groep B
Servië, Italië, Frankrijk, China

Groep C
Rusland, USA, Finland, Egypte

Groep D
Argentinië, Cuba, Polen, Duitsland