Bovenhuis dankzij Kazachs avontuur met lege handen

Olga Kroeders
Robert Bovenhuis wilde vandaag tijdens het Nederlands kampioenschap afstanden aan de start verschijnen van de vijf kilometer. Zijn Kazachstaanse avontuur gooide echter roet in het eten. Dit meldt De Telegraaf.

Samen met een aantal ploeggenoten was de 22-jarige marathonschaatser van plan de Kazachstaanse nationaliteit aan te nemen. Op die manier wilde hij proberen zich te plaatsen voor de Olympisch Spelen van komend jaar in Vancouver. "Ik heb het uiteindelijk niet doorgezet, maar ben desondanks uitgesloten van het NK", aldus Bovenhuis.

Afgelopen maand reed hij een tijd van 6.33,61 in Berlijn en die tijd had hem normaal gesproken een startbewijs voor de 5.000 meter van vandaag opgeleverd. "Maar doordat ik in het Kazachstan-traject ben gestapt, mag ik van de KNSB niet meer meedoen. In werkelijkheid ben ik niet naar de Kazachstaanse kampioenschappen geweest, heb geen Kazachstaans paspoort en heb er ook nooit één aangevraagd. Sterker, ik heb nog nooit mijn handtekening gezet onder iets wat met dat hele Kazachstan-gebeuren te maken heeft."

"Het leek me uiteindelijk toch te riskant. De kans bestond dat ik dan afstand had moeten doen van de Nederlandse nationaliteit en alles wat daarbij komt. Dat had ik er niet voor over." De andere vier schaatsers gingen wél, Bergsma pakte de titel op de 5.000 meter.

Bovenhuis stuurde de directeur topsport van de KNSB, Arie Koops, een e-mail met het verzoek alsnog mee te mogen doen aan de NK afstanden, maar hij kreeg nul op het rekest. "In Berlijn heeft Robert in een Kazachstaans pak gereden, daaruit concluderen wij dat hij wel degelijk voor Kazachstan rijdt. Bovendien hebben wij hier een kopie liggen van een Kazachstaans paspoort op zijn naam. Evenals een brief van de Kazachstaanse bond waaruit blijkt dat hij voor hen uitkomt. Als dat niet waar is, moet hij dat zelf aantonen," aldus de reactie van Koops.

Bovenhuis dacht dat hij dat al had gedaan. "Ik heb in hun pak gereden, maar ben gestart op mijn Nederlandse licentie. Ik heb de KNSB ook laten weten dat ik nergens voor heb getekend en dat ik geen flauw idee heb waar dat paspoort vandaan komt."