Räikkönen voert lijst F1-salarissen aan

Marjo (Muck)
Nadat de lijst met daarop de salarissen van de Formule 1-coureurs van 2009 bekend is gemaakt, is ineens duidelijk waarom Kimi Räikkönen niet weg wil bij Ferrari voordat hij zijn volledige salaris heeft ontvangen. Hierin is namelijk te zien dat Kimi's contract meer dan twee keer zoveel waard is als dat van degene die onder hem om de lijst staat.

De lijst, die samengesteld is door het magazine Arabian Business, laat zien dat de coureurs samen meer dan 130 miljoen dollar hebben opgestreken in 2009, wat aangeeft dat de FIA waarschijnlijk gelijk had toen ze eerder in het seizoen probeerden de salarissen buiten de begrotingen te houden.

De aanvoerders van de lijst zijn, misschien wat voorspelbaar, de drie wereldkampioenen in het veld, met Räikkönen aan kop, gevolgd door Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Kimi's deal met Ferrari blijkt 45 miljoen dollar waard te zijn, zo'n 27 miljoen dollar meer dan Hamilton bij McLaren krijgt en 30 miljoen dollar meer dan Alonso's contract bij Renault.

Gezien de resultaten die Räikkönen dit seizoen heeft neergezet, is zijn loonstrookje niet gekoppeld aan zijn prestaties. Gefluisterd wordt dat Toyota en McLaren worstelen om een deal te sluiten voor 2010 met de Fin, maar dat dit moeizaam verloopt door de hoge eisen die Kimi aan zijn loon stelt.

Na de grote drie is Williams-coureur Nico Rosberg met 8,5 miljoen dollar de meestverdienende coureur. Wereldkampioen Jenson Button haalde dit seizoen 'slechts' 5 miljoen dollar op voor zijn werk bij Brawn GP, dus hij is druk in onderhandeling voor een loonsverhoging. Teamgenoot Rubens Barichello moest het doen met 1 miljoen dollar.

Helemaal onder aan de lijst bungelen Vitantonio Liuzzi en Adrian Sutil van Force India, Romain Grosjean van Renault en Kazuki Nakajima van Williams. Zij kregen dit jaar geen salaris van hun team. Over de salarissen van Sébastien Bourdais en Nelson Piquet jr. is helaas niets bekend.

Pos.Salaris van de coureurs in 2009US Dollars
1 Kimi Raikkonen 45 miljoen
2 Lewis Hamilton 18 miljoen
3 Fernando Alonso 15 miljoen
4 Nico Rosberg 8.5 miljoen
5 Felipe Massa 8 miljoen
6 Jarno Trulli 6.5 miljoen
7 Sebastian Vettel 6 miljoen
8 Mark Webber 5.5 miljoen
9 Jenson Button 5 miljoen
10 Robert Kubica 4.5 miljoen
11 Heikki Kovalainen 3.5 miljoen
12 Nick Heidfeld 2.8 miljoen
13 Timo Glock 2 miljoen
14 Giancarlo Fisichella 1.5 miljoen
15 Sébastien Buemi 1.5 miljoen
16 Rubens Barrichello 1 miljoen
17 Jaime Alguersuari 0.5 miljoen
18 Vitanonio Liuzzi 0
19 Adrian Sutil 0
20 Romain Grosjean 0
21 Kazuki Nakajima 0