Agassi: "Ik gebruikte doping"

Olga Kroeders
In zijn autobiografie, die binnenkort uitkomt, geeft Andre Agassi toe dat hij doping heeft gebruikt tijdens zijn tennisloopbaan. Vanaf 1997 gebruikte de Amerikaan regelmatig verslavende metamfetaminen.

Bij een dopingcontrole werd de inmiddels 39-jarige Agassi zelfs een keer positief bevonden. De Amerikaan wist echter met leugens de tennisassociatie ATP op het verkeerde been te zetten. Zo werd zijn positieve plas ook niet openbaar gemaakt.

In zijn biografie zegt hij dat een vormcrisis en relatieproblemen de oorzaak waren dat hij zijn toevlucht tot drugs zocht. Hij had toen een relatie met actrice Brooke Shields. Via een huisvriend kwam hij in contact met crystal meth. "Er is een moment van spijt, gevolgd door een enorme droefheid. Maar dan komt er een vloedgolf van euforie die alle negatieve gedachten in mijn hoofd wegvaagt. Ik voelde me nog nooit zo levend, hoopvol en ik had nog nooit zoveel energie in me."

Een aantal weken later werd hij betrapt en hing hem een schorsing van drie maanden boven het hoofd. Hij schreef een brief naar het ATP waarin hij zei dat hij per ongeluk het verkeerde drankje genuttigd had en niet wist dat er een drug in zat. De ATP trapte in de leugen en de zaak werd geseponeerd.

In 1998 maakte hij zijn comeback nadat hij zich het jaar ervoor had teruggetrokken van Roland Garros. Hij won daarna nog vijf grand slams, waaronder driemaal de Australian Open.