'Cruijff vreest ergste voor Nederlandse voetbal'

Stefan (sportfreak)
Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse column in de Telegraaf zijn bezorgdheid geuit over de staat van het Nederlandse voetbal. Vooral de manier waarop het omgaat met zijn 'uithangborden' baart de voormalige nummer veertien zorgen.

"Ik sluit niet uit dat Guus Hiddink, Marco van Basten en ik momenteel de drie bekendste Nederlanders ter wereld zijn. Toch hebben we alle drie nog geen 'ja' gezegd om als ambassadeur voor het WK 2018 op te treden. Maar is dat onze schuld?" aldus Cruijff in zijn column. "Hiddink, die eerst door de regering voor allerlei handelsmissies wordt gevraagd en vervolgens door de mangel wordt gehaald nadat hij onvolledig door belastingexperts is voorgelicht. Daarna ontloopt zelfs de minister-president hem."

"Als je dan ziet hoe respectloos er met iemand als Van Basten wordt omgegaan, terwijl hij overal buiten Nederland een grootheid is. Zelf kan ik hierover ook een boek schrijven. Ik wil er vooral mee zeggen, dat er in Nederland een situatie is ontstaan dat mensen als Hiddink, Van Basten en mijn persoon weinig trek hebben om een extra stap te zetten," vervolgt de oud-trainer van onder meer FC Barcelona.

"Zo ben ik al jaren bezig om ons land een voorbeeldfunctie te laten hebben inzake de 6+5-regel. Hoe daar in de Europese Unie ook over gedacht wordt, je kunt alles omzeilen door zelf met de 38 clubs iets af te spreken. Omdat het goed is voor ons imago en de kwaliteit van ons voetbal. Neem alle Europese wedstrijden van de afgelopen week. Onze vier topclubs AZ, PSV, Ajax en FC Twente speelden allemaal zonder één Nederlandse aanvaller! Bij Ajax kwamen zelfs de twee aanvallende wissels uit het buitenland."

"Als deze lijn door wordt getrokken, dan vrees ik het ergste voor de toekomst. Helemaal voor onze kandidatuur voor het WK 2018. Als we zo met ons talent om blijven gaan, dan hebben we met het Nederlands elftal namelijk niks op zo'n toernooi in eigen land te zoeken", aldus Cruijff.