Engelsen naar Deventer voor Dickens

Jeroen (Rahl)
Het Dickens Festijn in Deventer, jaarlijks goed voor 150.000 bezoekers, trekt dit jaar ook bussen vol Engelsen aan. Het straattheaterevenement rond de karakters van schrijver Charles Dickens vindt morgen en overmorgen plaats.

Het middeleeuwse Bergkwartier in Deventer oogt tijdens het festijn als een stadje uit Victoriaans Engeland. "Ook in Engeland zelf vinden Dickens-festijnen plaats, zoals in Rochester. De kwaliteit van de acts is hier echter hoger", zegt Anjo de Bont van het organiserende Evenementenbureau VVV Deventer. Ook The Charles Dickens Museum uit Londen verkiest Deventer boven eigen land. In de Bergkerk zijn evenals vorig jaar originele manuscripten van de schrijver tentoongesteld.

In het Bergkwartier lopen ruim negenhonderd personages uit de boeken van Dickens rond. Ebenezer Scrooge, Oliver Twist en Mr. Pickwick lopen tussen het publiek. Ook het graf van Scrooge is te bewonderen. De organisatie verwacht 150.000 bezoekers. "Het winterse weer zorgt voor een nog mooier plaatje, maar het is niet echt van invloed. Ook bij regen komen de mensen. Misschien dat nu de rijen langer worden." Het is niet ongewoon dat mensen tot 1,5 uur moeten wachten voor ze het 'Victoriaanse stadje' in mogen. Het stadje is geopend van elf tot vijf uur.

Het is dit jaar voor de negentiende keer dat het evenement plaatsheeft. Het is ooit bedacht en opgezet door een bewoonster van het Bergkwartier. Ze begon met tachtig liefhebbers met het weergeven van bekende karakters uit de boeken van Dickens.

Of Charles Dickens zelf aanwezig zal zijn is ook dit jaar weer een raadsel  (foto: ANP)