Winterweer teistert delen Europa

Veerle (Volpez)
Niet alleen in Nederland, maar ook in de omringende landen heeft het winterweer voor problemen gezorgd. In Frankrijk zijn tientallen vluchten uitgevallen. Honderden passagiers moesten afgelopen nacht op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs doorbrengen. De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft de vliegmaatschappijen opgeroepen om vandaag, net als gisteren, een derde van de vluchten te schrappen.

Ook op de grond leidde sneeuwval tot enorme vertragingen. In het noorden van het land werd een deel van de grote verkeerswegen afgesloten voor vrachtverkeer en schoolbussen bleven in de remise. In Normandië kwamen 120 voertuigen vast te zitten op de A84, nadat een vrachtauto dwars op de weg kwam te staan. De snelweg werd daarop afgesloten. De sneeuw heeft ook de vaart uit de hogesnelheidstrein naar Parijs gehaald.

In België leidde het uitvallen van treinen en de vele vertragingen tot verontwaardigde reacties. "Mocht er nu een muur van sneeuw zijn gevallen, dan zou ik dit nog kunnen aanvaarden", aldus Groen!-kamerlid Stefaan van Hecke. "Maar dat de treinen niet rijden omwille van 5à 6 centimeter sneeuw is totaal ongeloofwaardig" juist nu heel wat mensen hun auto thuislieten omwille van het weer, aldus het Kamerlid. Vanochtend stond er honderd kilometer meer file dan normaal. De Belgische ANWB moest vandaag vijf maal vaker dan normaal uitrukken. Ook zijn tientallen vluchten uitgevallen.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft flink te lijden onder de sneeuw. De luchthavens Gatwick en Luton bij Londen zijn vooralsnog gesloten, omdat de start- en landingsbanen ondergesneeuwd zijn. Een aantal vluchten is geschrapt en een gedeelte van de inkomende vluchten wordt naar andere vliegvelden geleid. In het zuiden en oosten van Engeland wordt vandaag ongeveer twintig centimeter sneeuw verwacht.

In het noorden van Engeland leidde het strenge winterweer tot bijna tweehonderd ongevallen tussen gisteravond tien uur en vanochtend vijf uur. Zeker zeventig vrachtauto's zijn gestrand in de kustplaats Harwich door sneeuwstormen. De populaire wedkantoren doen goede zaken, maar omdat steeds meer mensen hun geld inzetten op een witte kerst levert een daadwerkelijk witte kerst volgende week steeds minder op.