'NAVO valt Rusland nooit aan'

Redactie
De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, heeft vandaag op bezoek in Moskou verzekerd dat het bondgenootschap Rusland nooit zal aanvallen. "Nooit en te nimmer. En ik denk dat Rusland ons niet aanvalt", zei de Deense NAVO-chef in een toespraak tot het Russische diplomatenklasje, een groep diplomaten in opleiding.

Rasmussen meent verder dat het voor de twee partijen niet nodig is een nieuw verdrag te sluiten, zoals het Kremlin wil. "We hebben al een raamwerk en een heleboel documenten", aldus Rasmussen. Hij wil er naar eigen zeggen eventueel wel over van gedachten wisselen.

Rasmussen stelde eerder vandaag zijn Russische gesprekspartners voor te helpen bij het opleiden van de Afghaanse politie. De NAVO voert in Afghanistan een internationale militaire missie aan, waar ook niet-leden aan meedoen. Rasmussen hoopt de Russen zo ver te krijgen dat ze zich daar nuttig gaan maken. Woensdag vroeg hij om helikopters om in Afghanistan in te zetten.

Militairen uit de Sovjet-Unie streden van 1978 tot 1989 in Afghanistan om communistische regeringen te steunen. Ze werden uiteindelijk verjaagd door radicaalislamitische strijdgroepen die werden gesteund door onder meer de VS, Pakistan, Saudi-Arabië, Iran en China.

  (foto: ANP)