Kamer debatteert met Bos over najaarsnota

Redactie
De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Wouter Bos (Financiën) over de najaarsnota, het tussentijdse overzicht van het lopende begrotingsjaar.

Belangrijkste nieuws in de nota was dat het begrotingstekort dit jaar vooral wordt veroorzaakt door het feit dat de staat 1,6 miljard euro minder aan belastingen en premies ontvangt. Meer aandacht in het debat zal er vandaag echter zijn voor de verkoop van zakenbank HBU door ABN Amro aan Deutsche Bank. Een Kamermeerderheid moet daar nog mee instemmen en vorige week waren CDA, VVD en de PVV er nog lang niet van overtuigd dat minister Bos een goede overeenkomst met Deutsche Bank heeft gesloten.

Op verzoek van de Kamer gaf Bos de Kamerleden vertrouwelijke stukken ter inzage, waaruit moet blijken dat Bos bij EU-commissaris Neelie Kroes niet meer gedaan kon krijgen dan hij heeft gekregen. De verkoop van HBU bleef een eis voor de fusie van ABN Amro en Fortis.

Het debat zal deels ook gaan over de CPB-voorspellingen van gisteren waaruit blijkt dat de Nederlandse economie aan het herstellen is. Voor 2010 voorspelt het Centraal Planbureau nu een economische groei van 1,5 procent.

  (foto: ANP)