Diefstal gameconsoles stijgt met 285% in Amerika

Fabian (Pannenkoek3000)
Ondanks de daling van diefstal in Amerika, stijgt het aantal gestolen gameconsoles aanzienlijk, namelijk met 285%. Dat meldt FBI-vertegenwoordiger Anthony Weiner aan de Amerikaanse krant USA Today. De stijging komt zeer waarschijnlijk vanwege de toegenomen populariteit van de portable gameconsoles (DS en PSP) en aangezien die makkelijk te stelen zijn wordt dit volop gedaan.

"They seem to become bigger targets for theft. It's the omnipresent, miniature electronics crime paradox: Even as crime goes down, when you have more electronics, you have more theft."

In 2007 werden er 11,074 spelcomputers in de Verenigde Staten gestolen, in 2008 waren dit er al 21,732 en maarliefst 42,615 in 2009. Het eigendomsdiefstal in het algemeen is echter gezakt, van 10 miljoen in 2006 naar 9,8 miljoen in 2008. Hier zitten gameconsoles dus bij.

Larry J. Siegel, criminoloog aan de University of Massachusetts-Lowell heeft hier wel een simpele verklaring voor: criminelen gaan liever voor een simpelere vangst, waarbij je het product snel door kan verkopen, dan voor een groot product dat veel meer waarde heeft. In zijn huis heeft hij bijvoorbeeld een hele dure koelkast staan, maar die zal niemand stelen. Als hij zijn PSP op de passagiersstoel van zijn auto laat liggen, is hij die waarschijnlijk kwijt.