P.C. Hooft-prijs 2010 toegekend

Redactie
De P.C. Hooft-prijs 2010, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor proza, is toegekend aan schrijfster, essayiste en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers (Utrecht, 1942). Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent, stelt de jury. "Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn."

Mutsaers krijgt deze prijs voor haar 'verhalend proza', maar het is volgens de jury onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. "Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur."

Haar oeuvre is "een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme." Charlotte Mutsaers schreef tot nu toe twaalf boeken. In 1983 maakte ze haar debuut met Het circus van de geest. Haar eerste roman was De markiezin (1988), gevolgd door Rachels rokje (1993). Haar bekende essaybundels zijn Kersebloed (1990), Paardejam (1996) en Zeepijn (1999).

Het werk van Mutsaers werd eerder bekroond, onder andere met de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs, beide prijzen voor een geheel oeuvre. De schrijfster krijgt de P.C. Hooft-prijs volgend voorjaar uitgereikt, waarschijnlijk op 20 mei.

P.C. Hooft-prijs toegekend aan Charlotte Mutsaers  (foto: ANP)