Zelaya eind januari uit ambassade Brazilië

Redactie
De afgezette Hondurese president Manuel Zelaya blijft tot uiterlijk 27 januari in de Braziliaanse ambassade in zijn land. Dat hebben Zelaya en de Braziliaanse zaakgelastigde in Honduras vandaag gezegd.

Op 27 januari komt officieel een einde aan de ambtstermijn van Zelaya. De winnaar van de presidentsverkiezingen van twee weken geleden, de conservatief Porfirio Lobo, moet dan als staatshoofd van het Midden-Amerikaanse land worden beëdigd.

Zelaya zei dat hij eigenlijk zo snel mogelijk de ambassade wil verlaten, maar dat hem dat niet wordt toegestaan. Hij weet niet wat er gebeurt als hij na het verlaten van de ambassade in Honduras blijft. Een voornemen eerder deze week om naar Mexico te vertrekken, kon hij niet ten uitvoer brengen. Hij kon het niet eens worden met de Hondurese autoriteiten over de voorwaarden waaronder hij zijn land zou mogen verlaten.

Zelaya werd in juni afgezet door het leger en overgebracht naar het buitenland. Volgens zijn tegenstanders wilde Zelaya via een illegaal referendum zijn greep op de macht verstevigen. In september slaagde hij erin terug te keren naar Honduras en zocht hij zijn toevlucht in de Braziliaanse ambassade.

  (foto: ANP)