Wyeth brengt omstreden vaccin op markt

Redactie
Medicijnfabrikant Wyeth Pharmaceuticals heeft vandaag toestemming gekregen het vernieuwde vaccin Prevenar in Nederland op de markt te brengen. Het middel is in opspraak omdat in oktober drie Nederlandse baby's overleden vlak nadat ze het vaccin Prevenar toegediend hadden gekregen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft consultatiebureaus opgedragen het vaccin met een bepaald partijnummer niet te gebruiken totdat het onderzoek naar de dood van de baby's is afgerond. Volgens een woordvoerster van Wyeth worden de resultaten in januari verwacht. De voorlopige conclusies wijzen volgens haar uit dat er geen verband is tussen het middel en de dood van de drie kinderen.

Het middel met andere partijnummers wordt gewoon door consultatiebureaus gebruikt voor inentingen.

De aanvraag voor toelating van het nieuwe vaccin Prevenar 13 was al in behandeling toen het nieuws over de dood van de baby's begin november bekend werd. Volgens de fabrikant is er geen reden het nieuwe middel niet op de markt te brengen. De ontwikkeling van het nieuwe medicijn staat volgens het bedrijf los van de kwestie rond het overlijden van de kinderen.