Zwitserland verbiedt moslimleider toegang

bennootje
Zwitserland heeft geweigerd de radicale Duitse islamitische prediker Pierre Vogel tot het land toe te laten. Dat heeft het federale migratiebureau in Bern vandaag bevestigd, zo meldden Zwitserse media. Vogel wilde morgen in de Zwitserse hoofdstad de deelnemers aan een betoging tegen het verbod op minaretten toespreken.

Het bureau beroept zich op een wet die stelt dat buitenlanders de toegang tot het land mag worden ontzegd, als zij de publieke veiligheid en orde in Zwitserland of het buitenland in gevaar hebben gebracht of dreigen te brengen.

De Zwitsers spraken vorige maand in een referendum uit dat er geen nieuwe minaretten, torens bij moskeeën, mogen worden gebouwd. De vier die er in het land al staan, blijven behouden. Bijna 58 procent van de stemmers was voorstander van het verbod. De komst van Vogel (31) naar Bern had al tot discussies geleid. De tot de islam bekeerde vroegere profbokser, die zich vooral op jongeren richt, is voorstander van invoering van de islamitische wetgeving, de sharia, en heeft opzien gebaard met tegen homo's gerichte uitspraken.

De centrale raad van moslims in Zwitserland heeft tot de betoging opgeroepen. Er worden ongeveer duizend demonstranten verwacht.