Regeringsleiders EU bijeen over klimaat

Redactie
Regeringsleiders van de 27 EU-landen komen morgenavond in Brussel bijeen, vooral om volgende week eensgezind aan te schuiven bij de klimaattop in Kopenhagen. Dat is nodig, want er dreigen meningsverschillen.

De Britse premier Gordon Brown en enkele anderen willen dat de EU snel belooft in 2020 30 procent minder broeikasgas CO2 uit te stoten in vergelijking met 1990. Maar de Poolse regering vindt het huidige doel van 20 procent besparing voorlopig ver genoeg gaan.

De regeringsleiders van de EU-landen hadden in 2007 afgesproken dat ze hun CO2-beperking zouden verhogen van 20 naar 30 procent, zodra andere westerse landen ambitieuze acties ondernemen. "Aan die voorwaarde is nog niet voldaan", vindt de Poolse minister van Europese Zaken, Mikolaj Dowgielewicz. De Britse regering veegt de bezwaren van tafel: "Door de recessie is 30 procent reductie makkelijk te halen. Die kosten komen nu overeen met het eerdere doel van 20 procent", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, maandag.

De regeringsleiders bepalen morgenavond verder hoeveel klimaatsubsidie ze de eerstkomende jaren willen betalen aan ontwikkelingslanden. Nederland heeft al 300 miljoen euro beloofd voor 2010 tot 2012. Enkele andere landen houden hun portemonnee echter gesloten. Met het geld kunnen ontwikkelingslanden de strijd tegen CO2-uitstoot opvoeren, bijvoorbeeld door projecten voor wind- en zonne-energie.