Nederlandse bčtascholieren blinken uit

Redactie

Nederlandse scholieren in de zesde klas van het vwo blinken uit in natuurkunde. Ze zijn ook goed in wiskunde. Maar in vergelijking met andere landen doen in Nederland wel weinig scholieren eindexamen in natuurkunde en wiskunde op het allerhoogste niveau.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat voor Nederland is uitgevoerd door de vakgroep onderwijskunde van de Universiteit Twente. De resultaten van het onderzoek worden vanmorgen bekendgemaakt door het Internationale Studiecentrum van het Boston College (Verenigde Staten).

In totaal hebben in tien landen bijna 40.000 scholieren die voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) volgen in 2008 een wiskunde- en een natuurkundetoets gemaakt. In Nederland deden leerlingen van 228 scholen mee. Deze leerlingen hebben wiskunde 1 en 2 en natuurkunde 1 en 2 in hun vakkenpakket en volgen meestal het tweedefaseprofiel Natuur en Techniek.

Nederland voert de ranglijst voor natuurkunde aan met de hoogste gemiddelde score. Een vijfde van de scholieren haalde zelfs het hoogste niveau van de toets. Voor wiskunde haalden de Nederlandse leerlingen ook een score die ruim boven het gemiddelde lag. Ze lieten daarmee zeven van de tien landen achter zich. Meisjes scoorden voor natuurkunde wat minder dan jongens, maar nog steeds gemiddeld veel beter dan meisjes en jongens in andere landen. Bij het vak wiskunde lagen de prestaties van meisjes en jongens gelijk.

In Nederland heeft maar 3,5 procent van alle eindexamenkandidaten natuur- en wiskunde in het vakkenpakket. In andere landen ligt dat aantal veel hoger. Het aantal meisjes met de 'zwaarste' wiskunde in het pakket is zelfs het laagst van alle landen. Samen met Libanon heeft Nederland ook de minste vrouwelijke docenten die op dit niveau wiskunde onderwijzen. Meisjes met het profiel Natuur en Techniek kiezen ook niet zo vaak voor een technische vervolgstudie. Van hen geeft ongeveer een derde de voorkeur aan een medische studie, terwijl driekwart van de jongens iets met techniek gaat studeren.

In het forum School & Studie lopen hulptopics over bètavakken.