SP: verleng recht op WW tijdens crisis

Michel (OA)

SP-Kamerlid Ulenbelt zal vandaag de lengte van de WW-uitkering tijdens het begrotingsdebat van Sociale Zaken aan de orde stellen. Hij wil de maximale duur van de uitkering verlengen voor jonge mensen die nu zonder werk komen. De maatregel moet worden bekostigd door de WW-premie voor werknemers opnieuw in te voeren.

"Vooral jonge mensen hebben vaak maar recht op enkele maanden WW, terwijl het vinden van een baan langer duurt doordat er minder vacatures zijn. Drie maanden WW extra kan dan het verschil maken tussen een goede overgang, of alle ellende die bij de bijstand hoort", aldus Ulenbelt. Een verlening van de uitkeringsduur kan volgens de SP'er in meer gevallen voorkomen dat iemand zijn huis moet 'opeten'.

De kosten om uitvoering aan het plan te geven, bedragen volgens Ulenbelt zo'n 400 miljoen euro. Dit bedrag moet door werknemers worden opgehoest, door vanaf 2011 maandelijks vijf euro aan WW-premie te betalen. "Dat lijkt mij een solidaire verzekeringspremie, want wie durft met zekerheid te zeggen dat hij volgend jaar zijn baan niet verliest?"