Decembermoorden herdacht in Amsterdam

Redactie
Het is vandaag en morgen 27 jaar geleden dat vijftien Surinamers door het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse in hun land werden gemarteld en doodgeschoten. Zoals ieder jaar hebben nabestaanden en betrokkenen deze zogeheten Decembermoorden herdacht in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam.

De bijeenkomst begon om zes uur met een stille fakkelwake voor het Surinaamse consulaat in de wijk Buitenveldert. Daarna legden de aanwezigen rond acht uur bloemen bij het monument aan de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk. Op de herdenkingsplaquette, die hier sinds 1992 hangt, staan de namen van de slachtoffers. In de kerk had aansluitend een dienst plaats, waar nabestaanden, politici en andere betrokkenen spraken.

Het proces tegen hoofdverdachte Bouterse en zijn 24 medeverdachten verloopt langzaam. De zaak begon in november 2007. Inmiddels zijn er al vele zittingen geweest. "Maar de zorgvuldige wijze waarop onderzoek wordt gedaan biedt hoop", aldus het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. "Zo kreeg op 1 en 2 december een tweede groep betrokkenen uit Nederland de gelegenheid in de rechtszaal een getuigenis af te leggen. Er is daarom nog steeds vertrouwen dat justitie in Suriname het proces tot een goed einde zal voeren."

  (foto: ANP)