Nederland geeft miljoenen aan klimaat

Bram (vulli)
Nederland geeft ontwikkelingslanden 300 miljoen euro om zich voor te bereiden op klimaatveranderingen. Het geld wordt beschikbaar gesteld in drie stappen, drie keer 100 miljoen euro per jaar vanaf 2010. Het geld wordt besteed aan studies en projecten, die de CO2-uitstoot moeten verminderen.

De Nederlandse bijdrage is relatief groot. Er zijn zelfs enkele Midden-Europese landen die geen geld geven. Groot-Brittannië heeft wel een groot bedrag toegezegd. Eind deze week wordt bekend hoeveel de EU-landen in totaal bijdragen.

Het is de bedoeling dat op de klimaattop die vandaag in Kopenhagen is begonnen een bedrag tussen de vijf en zeven miljard euro wordt opgehaald om de ontwikkelingslanden te helpen. Volgens de EU is er ook na 2013 nog veel geld nodig, dit bedrag kan oplopen tot 100 miljard euro in 2020.

De Nederlandse bijdrage komt uit het potje van Ontwikkelingssamenwerking. "De langetermijnfinanciering is cruciaal voor de klimaattop," aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband. De minister is optimistisch over de uitkomst van de klimaattop.