Uitslag presidentsverkiezing Roemenië ongewis

Redactie
In Roemenië is de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen uitgelopen op een nek-aan-nekrace. De twee kandidaten, de sociaaldemocraat Mircea Geoana en de centrumrechtse huidige president Traian Basescu, hebben allebei de overwinning opgeëist.

Volgens drie peilingen die gisteravond na het sluiten van de stemlokalen werden gepubliceerd, heeft de 51-jarige sociaaldemocraat Geoana een meerderheid van de stemmen gekregen: variërend van 50,7 procent tot 51,2 procent. In een vierde peiling stond Basescu (58) met 50,4 procent echter licht voor op zijn opponent.

Een hoge functionaris van de centrumrechtse partij PDL die Basescu steunt, zei dat uit een parallelle telling door partijvrijwilligers blijkt dat het zittende staatshoofd met een zeer klein verschil heeft gewonnen. De eerste officiële uitslagen van de nationale kiescommissie worden vanochtend rond zeven uur verwacht.

Beide kandidaten hebben de overwinning opgeëist. "Samen hebben we gewonnen", zei Geoana tegen zijn aanhangers. "Dit is een prachtige avond voor de Roemeense democratie." Basecu zei daarentegen dat bij "juiste telling van de stemmen" blijkt dat hij Geoana verslagen heeft. "Ik heb gewonnen", verklaarde hij.

Geoana gold als favoriet. Weliswaar kreeg hij in de eerste ronde minder stemmen dan Basescu, maar de kandidaat die toen op de derde plaats eindigde, Crin Antonescu, had zijn aanhangers opgeroepen in de tweede ronde Geoana te steunen.

De politieke bondgenoten hebben afgesproken dat Klaus Johannis, een populaire burgemeester die tot de etnisch Duitse minderheid behoort, premier wordt bij een verkiezingszege van Geoana. Daarmee zou snel een einde kunnen komen aan de politieke instabiliteit in het land.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weigert een krediet van 1,5 miljard euro vrij te geven zolang de politieke instabiliteit niet is opgelost. Het IMF heeft gezegd dat het krediet pas ter beschikking komt zodra het land een stabiele regering en een begroting voor 2010 heeft.

  (foto: ANP)