'Leiders Iran zijn onverdraagzaam'

Redactie
De nog steeds invloedrijke oud-president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani heeft de leiders in Iran vandaag beschuldigd van onverdraagzaamheid. Daardoor houden zij de deur voor constructieve kritiek gesloten, zei hij volgens het Iraanse persbureau ILNA tot studenten in de stad Mashhad in het noorden van Iran.

Rafsanjani was president van 1989 tot en met 1997 en geldt als een van de leiders van de oppositiebeweging in het land. Vier jaar geleden legde hij het bij de presidentsverkiezingen af tegen de huidige president, de conservatief Mahmoud Ahmadinejad. De oud-president riep de politieke partijen vandaag op zich te verenigen en binnen het kader van de wet te werken om "een klimaat van vrijheid te scheppen dat de meerderheid van de bevolking zal overtuigen en dubbelzinnigheden zal uitroeien".

De Iraniërs vieren morgen De dag van de Student. De overheid vreest grootschalige rellen, in navolging van de protesten tegen de herverkiezing van Ahmadinehad in juni en heeft daarom internationale media verboden van maandag tot en met woensdag vanuit het land verslag te doen. Naar verwachting wordt het internet in het land daarom morgen compleet buiten werking gesteld. Traditiegetrouw gaan op de Dag van de Student veel mensen de straat op.