Zuid-Afrika zet voor WK deuren wijd open

Redactie

Zuid-Afrika maakt zich op voor het grootste evenement dat het ooit organiseerde. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal verwacht het land bijna een half miljoen bezoekers van buiten Afrika.

De Zuid-Afrikanen bereiden zich voor op een invasie van zo'n zeven- tot tienduizend Oranjesupporters. "En als Nederland verder gaat in het toernooi, wat zeker gaat gebeuren, zullen dat er nog meer zijn", denkt Annemarie Ferns van South African Tourism Nederland.

Volgens Ferns zetten de Zuid-Afrikanen de deur wijd open voor alle supporters die overkomen. "Er zijn genoeg slaapplekken", verzekert Ferns. "Veel mensen stellen hun huis beschikbaar als bed& breakfast. Ik kan iedereen aanraden daar gebruik van te maken, join the people." Daarnaast stellen ook alle universiteiten in de speelsteden zoals Johannesburg en Kaapstad, hun campus open voor toeristen. "Een kamer daar kost 750 rand, zo'n 65 euro."

Volgens Ferns doet de overheid zijn best om kamers betaalbaar te houden. Maar wie van luxe houdt, zal tot 6000 rand (540 euro) moeten neertellen voor een accommodatie. Als die er nog zijn, want voetbalbond FIFA heel al veel mooie, grote hotels afgehuurd. Volgens GfK laten de boekingen voor de zomer van 2010 naar Zuid-Afrika nu al een plus van 33 procent zien.

De echte Oranjesupporter kan natuurlijk ook terecht op de inmiddels vertrouwde Oranjecampings. "Waar Nederland speelt, komt een camping", zegt een woordvoerder van de Oranjecamping. "We kunnen maximaal 2500 mensen tegelijkertijd herbergen." Voor mensen die voor langere tijd op een camping verblijven, worden ook uitstapjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar townships waar gevoetbald kan worden met de lokale bevolking.

Ferns verwacht dat veel mensen langere tijd zullen blijven. "Je vliegt niet helemaal naar Zuid-Afrika om een wedstrijd te zien en dan weer terug te gaan. Ik verwacht dat mensen minstens een week tot twee weken blijven." Voor mensen die geen kaartje voor een wedstrijd hebben, worden grote schermen geplaatst.

Over de veiligheid hoeven de mensen zich geen zorgen te maken, stelt Ferns. "De FIFA had ons niet gekozen als ze niet tevreden zouden zijn over de veiligheid." Er worden duizenden extra politiemensen ingezet en andere grote toernooien zoals het WK rugby en cricket zijn probleemloos verlopen, stelt Ferns. Mensen moeten vooral doen zoals ze altijd doen, zegt zij. "Vooral Nederlanders zijn gewend te reizen. Ze doen research en praten met de lokale bevolking over waar je wel en niet heen kan, dat moeten ze hier ook vooral doen."

Of er ook genoeg huurauto's zullen zijn voor de honderdduizenden mensen, zal erom spannen. "De verhuurbedrijven weten dat de vraag ongekend hoog zal zijn. En omdat het maar om een korte periode gaat, zal het moeilijk worden. We hopen dat het goed gaat, maar het wordt lastig."

Zuid-Afrika wordt er als land ook beter van, vindt Ferns. "Mensen worden nu opgeleid, de infrastructuur wordt aangepakt en er komen veel nieuwe hotels. Dat blijft allemaal na het WK. De nalatenschap is enorm, dit is onze stap op de maan."

 Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!


Zuid-Afrika zet voor WK deuren wijd open  (foto: ANP)