'VU mag niet imago zwarte universiteit krijgen'

Veerle (Volpez)

Collegevoorzitter René Smit wil niet dat de VU het imago 'zwarte universiteit' krijgt, zo liet hij weten tijdens een vergadering van de ondernemingsraad. Deze term roept volgens hem veel negatieve associaties op bij veel mensen, omdat de instroom van veel allochtone studenten geassocieerd wordt met slechtere onderwijsprestaties. 

De VU en de Erasmusuniversiteit kennen het hoogste percentage allochtone studenten (twintig procent) van Nederland. Aan de VU studeren daarnaast nog veel studenten uit het buitenland (tien procent). Omdat allochtone studenten gemiddeld slechter scoren, is Smit bang voor imagobeschadiging. Van de allochtone jongens heeft slechts 22 procent een bachelordiploma weten te halen binnen vier jaar. Autochtone vrouwen daarentegen scoren het best: 55 procent van de dames heeft een bachelordiploma binnen vier jaar.

In de vergadering liet Smit nadrukkelijk weten dat hij voor een 'actief diversiteitsbeleid' is dat gekoppeld moet worden aan excellentie. Hij noemde toen als voorbeeld het Amsterdam University College. Zij werven de helft van de studenten in het buitenland. Daarnaast moet de universiteit zich volgens Smit inspannen om de studieresultaten van de allochtone studenten te verbeteren.

Met name allochtonen die als eerste in hun familie studeren hebben gemiddeld meer moeite met de studie, zo liet Smit weten. Waarschijnlijk geldt dit ook voor de autochtone 'eerste generatie' studenten, aldus Smit. Om de prestaties op de universiteit te verbeteren, wil de VU een samenwerkingsverband met de University of California in Los Angeles aangaan. Zij staan bekend om hun succesvolle diversiteitsbeleid. 

Met dank aan koetjiekoetjie voor de submit.