Obama: einde oorlog Afghanistan 2012

Stefan
De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de oorlog in Afghanistan over drie jaar is beëindigd. Dat hebben hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen tegen CNN gezegd.

Volgens de functionarissen wil Obama de meeste Amerikaanse militairen binnen drie jaar terughalen uit Afghanistan. Het bericht van CNN kwam voordat de president op de militaire academie van West-Point in de staat New York naar buiten zou komen met zijn nieuwe strategie voor Afghanistan.

Volgens Amerikaanse media wil Obama binnen zes maanden 30.000 tot 34.000 extra militairen naar Afghanistan sturen. Ook andere details zijn al bekend. Zo moet de aandacht van de militairen volgens Obama meer uitgaan naar bescherming van de bevolking in relatief dichtbevolkte gebieden. Verder moeten Afghaanse strijdkrachten worden opgeleid om de veiligheid in eigen hand te nemen en het vertrek van de buitenlandse bondgenoten dichterbij te brengen. In 2012 zouden er 400.000 Afghaanse militairen en politieagenten actief moeten zijn, tweemaal zo veel als nu.