Messi Europees voetballer van het jaar

Stefan
De Argentijnse aanvaller/middenvelder Lionel Messi mag zich voetballer van het jaar 2009 noemen. Dat meldt het Franse voetbaltijdschrift France Football op de website www.francefootball.fr. Messi won dit jaar met zijn club FC Barcelona de Champions League en staat op dit moment bovenaan in de Spaanse competitie.

De 22-jarige Argentijn kreeg 473 punten van een panel van 96 sportjournalisten uit de hele wereld. Daarmee hield hij zijn naaste concurrent, de Portugees Christiano Ronaldo, ver achter zich. De aanvaller van Real Madrid kreeg 233 punten. Hij had de prestigieuze onderscheiding vorig jaar gekregen, toen hij nog speelde voor Manchester United.

Nog niet eerder in de 54-jarige geschiedenis van de Gouden Bal, zoals de prijs ook wel wordt genoemd, was het verschil tussen de nummer één en de nummer twee zo groot. Messi gold al als grote favoriet voor de prijs. Hij won afgelopen seizoen niet alleen de Champions League, maar ook de Spaanse beker en het landskampioenschap. Volgend jaar doet hij met Argentinië mee aan de Wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Afrika.

De top vijf van beste spelers van Europa wordt gecompleteerd door medespelers van Messi. De Spaanse middenvelders Xavi en Iniesta werden derde en vierde met respectievelijk 170 en 149 punten. Samuel Eto'o uit Kameroen kreeg 75 punten en eindigde als vijfde. Hij verwisselde FC Barcelona afgelopen zomer voor de Italiaanse club Inter Milaan.

De laatste keer dat een Nederlander de Gouden Bal won, was in 1992. Marco van Basten kreeg de onderscheiding toen, nadat hij hem eerder al in ontvangst had genomen in 1988 en 1989. Ruud Gullit (1987) en Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) waren de andere Nederlandse winnaars van de Gouden Bal.

Blijf van m'n bal.  (foto: ANP)