LHC breekt energierecord

Marc (MPG)

De Large Hadron Collider (LHC), de deeltjesversneller van het Europees instituut voor deeltjesonderoek CERN bij Genève, is de krachtigste deeltjesversneller op aarde. Vanochtend verbrak de LHC het oude record, dat op naam stond van het Tevatron bij het Fermilab in de Verenigde Staten.

Vanochtend slaagden experts erin de twee bundels protonen in de LHC elk te versnellen tot een energie van 1,18 TeV (tera-elektronvolt). Het Tevatron kwam niet verder dan 0,98 TeV.

De onderzoekers bij CERN zien het resultaat van vandaag als een tussenstap. Uiteindelijk moeten beide bundels versneld worden tot een niveau van 3,5 TeV. In dat geval zouden botsingen tussen deeltjes plaatsvinden bij een energie van 7 TeV. Naarmate de energie bij de botsingen hoger is, ontstaan kleinere fragmenten. Uit deze fragmenten willen de onderzoekers herleiden wat de kleinste bouwstenen van materie zijn.

Directeur-generaal Rolf Heuer van CERN stelt dat deze stap "fantastisch" is.  Maar tot in 2010 de eerste serieuze proeven uitgevoerd worden, wil hij "de champagne op het ijs houden."

Meer over de LHC vind je op ons forum.