Klacht tegen 8 notarissen wegens 'doodzonde'

Redactie
De toezichthouder op notarissen, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), heeft een klacht ingediend bij de tuchtrechter tegen acht notariskantoren die fouten hebben begaan met geld van cliënten. Dat meldden de beroepsorganisatie van notarissen KNB en het BFT vandaag.

De KNB vindt dat deze notarissen uit hun ambt moeten worden gezet. Of dat ook gebeurt, bepaalt de rechter. Het BFT maakte in september bekend onderzoek te doen naar de acht kantoren omdat zaken niet goed zijn gegaan rondom de zogenoemde derdengelden. Dat is geld van cliënten dat in de praktijk door notarissen wordt beheerd om transacties af te wikkelen.

Naar nu blijkt, hebben de kantoren het geld "voor andere doeleinden gebruikt dan waarvoor deze bestemd zijn", aldus de organisaties in een verklaring. "Dat is een doodzonde", stelde Erna Kortlang, voorzitter van de KNB, in een reactie. De KNB vindt dat de notarissen uit het ambt moeten worden gezet. Mogelijk hebben meer kantoren fouten gemaakt. Er loopt onderzoek naar nog eens acht kantoren.

Door de financiële crisis zouden notariskantoren vaker dan normaal de verleiding niet kunnen weerstaan om de derdengelden aan te spreken voor bijvoorbeeld het betalen van salarissen of de huur. Dergelijke praktijken kunnen geen nadelige gevolgen hebben voor cliënten: er is een fonds dat garandeert dat de klanten van de notarissen hun geld krijgen.

In het derde kwartaal waren er 138 kantoren die speciale aandacht kregen op basis van hun financiële situatie. Dat betekent dat ze aan het BFT meer informatie moeten verschaffen. Van deze groep stonden 34 kantoren onder verscherpt toezicht, wat betekent dat er "een aanzienlijk financieel risico is, waarbij de continuïteit van het kantoor in het gedrang kan komen", aldus KNB en BFT.

In het tweede kwartaal kregen 163 kantoren speciale aandacht en stonden 35 kantoren onder verscherpt toezicht. In totaal telt Nederland ongeveer achthonderd accountantskantoren. De gemiddelde omzet van de kantoren heeft in het derde kwartaal een kleine stijging laten zien, aldus KNB en BFT.