Tokio verdringt Parijs als culinaire stad

Redactie
Tokio heeft het stokje van Parijs overgenomen als de stad met de meeste restaurants met de hoogste onderscheiding in de gerenommeerde gastronomische gids van de firma Michelin. Elf restaurants in de Japanse hoofdstad vergaarden drie sterren, tegen tien in de Franse hoofdstad.

Chefkoks in Tokio staan voor een "uitstekende en dynamische keuken", zei directeur Jean-Luc Naret van de uitgeverij vandaag bij de lancering van de gids voor Tokio.

Vorig jaar telde Tokio nog negen driesterrenrestaurants. In het landenklassement wint Frankrijk het wel nog van Japan wat het aantal driesterrenrestaurants betreft: 25 tegenover achttien in Japan.

Tokio is ook koploper in het totaal aantal sterren in de wereld: 192 restaurants zijn in het totaal goed voor 261 sterren. Dat zijn 34 sterren meer dan vorig jaar en drie keer meer dan in Parijs.

Van de eerste gids Tokio 2008 werden in vijf weken tijd 300.000 exemplaren verkocht. De editie van 2009 zette een verkoopcijfer van 180.000 gidsen neer. Van de editie 2010 wordt eenzelfde aantal uitgegeven, waarvan 150.000 in het Japans en 30.000 in het Engels.