Investering in vaccin tegen roken

Redactie
In een tijd waarin vooral griepvaccins veel mensen bezighouden, is ook de komst van een vaccin tegen rookverslaving een stap dichterbij gekomen. Farmaciegigant GlaxoSmithKline (GSK) heeft besloten om in een biotechnologiebedrijf te stappen dat bezig is met de ontwikkeling van een dergelijk vaccin.

GSK investeert 40 miljoen dollar (27 miljoen euro) in Nabi Pharmaceuticals, dat in de Amerikaanse staat Maryland is gevestigd. In de toekomst kan daar nog eens 500 miljoen dollar bijkomen, zo hebben beide partijen gemeld.

Het vaccin dat Nabi ontwikkelt, moet voorkomen dat nicotine via het bloed doordringt tot het brein, waar roken als een genot wordt ervaren. Het vaccin maakt antistoffen aan die zich vastbinden aan nicotinemoleculen.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wil Nabi als eerste bedrijf een vaccin tegen roken op de markt brengen. De krant schrijft dat de huidige middelen en behandelmethodes die worden verkocht om van het roken af te komen, veelal niet helpen om lange tijd van de sigaretten af te blijven.

De eerste proeven met het vaccin zijn veelbelovend. Het aantal mensen dat binnen zes maanden terugkeerde naar zijn rookgewoonte halveerde in vergelijking met een schijngeneesmiddel (placebo). Ook is met het vaccin de kans 3,5 keer groter geworden dat mensen na een jaar niet meer roken.

Investering in vaccin tegen roken  (foto: ANP)