Obama en Hu hervatten gesprekken

Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Hu Jintao zijn vandaag in Peking opnieuw met elkaar in gesprek gegaan. Na de officiële begroetingsceremonie op het Plein van de Hemelse Vrede (Tian'anmen) gingen beide leiders de Grote Hal van het Volk in met hun delegaties.

De belangrijkste punten op de agenda zijn economische zaken zoals protectionisme en stabilisering van de wereldeconomie. De VS hebben in geen enkel ander land zo veel geld geleend als in China, dat zwemt in het geld door het overschot op zijn handelsbalans. Obama wil dat de VS de wereldeconomie niet meer aanzwengelen door vooral te consumeren en geld te lenen, maar vooral door weer een voortrekkersrol te vervullen op het terrein van innovatie.

Hij wil onder meer dat de Chinezen iets doen aan de onderwaardering van hun munt, de yuan, die Amerikaanse importen extra duur maakt. Peking maakt zich echter zorgen over de veiligheid van de investeringen in de VS en heeft juist kritiek op de Amerikanen vanwege de lage koers van de dollar.

Obama en Hu zullen ook de strijd tegen klimaatverandering, mensenrechten en de nucleaire programma's van Noord-Korea en Iran bespreken.

Barack Obama en Hu Jintao  (foto: ANP)