Somalische piraten steeds vaardiger

Redactie
De Somalische piraten worden steeds vaardiger. De Europese marinecommandant, admiraal Peter Hudson uit Groot-Brittannië, meldde dat vandaag in de Europarlementscommissie voor Defensie.

"Ze breiden hun horizon uit naar grotere wateren. Ze tonen een niveau van verfijning die we niet eerder hebben gezien. We moeten daarop reageren", waarschuwde Hudson. "Het zijn nietsontziende schurken, die er niet voor terugdeinzen om dagen achter elkaar in een skiff op zee te verblijven."

Momenteel hebben de piraten tien schepen in handen met samen 244 bemanningsleden. Hudson beklaagde zich erover dat veel vrachtschepen zich niet aanmelden voor een escorte door de EU-marine. Nationale organisaties moeten de reders aanmoedigen zich aan te melden als ze door de Golf van Aden of langs de Hoorn van Afrika varen, stelde de admiraal.

De admiraal wees erop dat nog geen enkel geëscorteerd schip succesvol is aangevallen door piraten. De EU-missie tegen piraten heeft tot dusver 36 piratenschepen onderschept, veertien aanvallen afgeslagen en vele wapens en bootjes vernietigd.

De zogeheten EU-missie Atalanta begon in december en is de eerste marine-operatie van de Europese Unie. Nederland levert het fregat Hr. Ms. Evertsen, dat tot december dienst doet als commandoschip. Behalve de EU zijn ook de NAVO, China en Rusland er actief in de bescherming tegen piraten.