EU-top over president mogelijk verlengd

Redactie
Als regeringsleiders van EU-landen er donderdagavond niet in slagen om unaniem een nieuwe president te kiezen, vergaderen ze mogelijk verder op vrijdag of zaterdag. Een andere mogelijkheid is dat ze enkele dagen later opnieuw bijeenkomen.

Minister Cecilia Malmström van huidig EU-voorzitter Zweden zei dat vandaag in Brussel na EU-beraad met collega-ministers. Momenteel is er nog veel verdeeldheid over de kandidaten voor de nieuwe banen van EU-president, Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid en secretaris-generaal van de Europese Unie. "Ons doel is wel om donderdag te beslissen", zei Malmström.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt belt momenteel voortdurend met regeringsleiders van de EU-landen om overeenstemming te bereiken. Die is er nog niet. "Maar we hebben nog drie dagen te gaan", zei Malmström, die ontkende dat het benoemingsproces een rommeltje is.

Als kandidaten voor het EU-presidentschap klinken de namen van de premiers Jan Peter Balkenende, Jean-Claude Juncker (Luxemburg) en Herman Van Rompuy (België), evenals die van oud-premier Tony Blair (Groot-Brittannië), president Hendrik Ilves (Estland), oud-president Vaira Vike-Freiberga (Letland) en vele anderen.

Malmström en vicevoorzitter Margot Wallström van de Europese Commissie deden vandaag opnieuw een oproep om een van de drie topbenoemingen naar een vrouw te laten gaan. Wallström wilde niet dezelfde oproep doen om etnische minderheden op te nemen in de EU-top: "Dat is iets totaal anders. Vrouwen vormen meer dan de helft van de bevolking", zei Wallström.