"Gameprijzen gaan eind 2010 met $10 omlaag"

Morthill
En daar is er weer één; een analist die voorspellingen doet over de ontwikkelingen in de gamesindustrie. Ditmaal een voorspelling waar de gemiddelde gamer wel blij mee zou zijn als die uit zou komen. Volgens Jesse Divnich van EEDAR gaat de lancering van Natal en de Wand ervoor zorgen dat de prijzen van games eind van volgend jaar omlaag gaan.
Hoe hij tot die conclusie komt? Beide motioncontrol-systemen zullen ervoor zorgen dat de casual gamers meer aangesproken worden en die zijn niet bereid het geld te betalen wat de huidige generatie consolegamers neerlegt voor een spel. De prijzen zullen tegen de kerstrush dan ook gaan zakken van $59,99 naar $49,99 in Amerika. Een vergelijkbare daling zal logischerwijs ook in Europa plaatsvinden.

Natuurlijk ligt het niet alleen aan de nieuwe controllers van Microsoft en Sony, er zijn meer redenen om een prijsdaling te verwachten. Allereerst zal de economie zich nog niet echt gaan herstellen. De recessie mag dan semi-officieel voorbij zijn, de werkloosheid neemt nog altijd toe en de consument heeft dus niet veel te besteden. Daarnaast zullen de ontwikkelingskosten van games ook omlaag gaan, wat het voor uitgevers makkelijker maakt om de adviesprijs wat lager te maken.

Kunnen we alvast gaan juichen omdat dat betekent dat alle games voortaan flink goedkoper worden vanaf volgend jaar? Nee, helaas, als we Divnich mogen geloven zal de prijsdaling alleen gelden voor titels die gericht zijn op de casualmarkt. Grote blockbusters zullen dus gewoon nog voor de huidige prijzen in de winkels verschijnen. Het gaat hierbij om titels waarmee developers grenzen willen breken en de hoogste kwaliteit willen leveren.

Maar hoe zit het dan met de Wii? Hoe gaan de prijzen van games voor Nintendos systeem zich ontwikkelen? Daar durft Divnich niet zomaar uitspraken over te doen. Alle ontwikkelingen rond het systeem, van verkooptrends tot technologische ontwikkelingen staan loodrecht op de rest van de industrie. Wat hij wel ziet is dat prijzen van Wii-games die gemiddelde door critici met minder 70% beoordeeld worden veel eerder in prijs zakken dan in de vorige generatie consoles het geval was.

Benieuwd naar het volledige verslag van EEDAR? Neem dan hier een kijkje. Met dank aan Edge-Online voor de link.