[Update] Modern Warfare 2 verbreekt verkooprecord GTAIV

Morthill
[Update 11.54]

Onzer aller grote voorspelgod Michael Pachter heeft zijn twijfels geuit over de verkoopcijfers van Modern Warfare 2. Hij gelooft niet dat de cijfers van Gfk correct zijn, omdat als dit geëxtrapoleerd wordt naar de rest van de wereldmarkt de verkoopcijfers op zeven miljoen zouden uitkomen.
Volgens Pachter is het veel waarschijnlijker dat de totale teller nu op vier miljoen staat, wat betekent dat er in de UK zo'n 700.000 exemplaren over de toonbank gingen. Dit alles baseert Pachter op zijn gevoel dat de cijfers die we te horen kregen alle pre-orders omvatten, of die nu opgehaald zijn of niet.

Chart-Track-directeur Dorian Bloch doet Pachters kritiek, niet geheel onverwacht, van de hand. Engelse winkeliers lopen al jaren voor op het gebied van accuraat verkoopcijfers bijhouden en hij is er dan ook van overtuigd dat 1,23 miljoen verkochte exemplaren klopt. Het systeem houdt namelijk bij hoeveel games er verkocht worden aan de hand van de barcode die wordt ingescand bij de verkoop en dat gebeurt ook als pre-orders worden opgehaald.
Als winkels of websites de games versturen wordt dit geregistreerd als verkoop op het moment van verzending. Nu zijn de pre-orders een dag eerder verstuurd en dit is opgeteld bij de cijfers van dinsdag. Consumenten die kortom de game op dinsdag in de brievenbus vonden worden zo opgeteld bij de totale verkoopcijfers van de launchdag. Daarmee kloppen de cijfers dus toch.

Oorspronkelijk bericht

De voorspelling van Activision dat Modern Warfare 2 de grootste launch ooit zou worden lijkt meer en meer correct. In Engeland verpletterde de game het record meest verkochte games op de launchdag van GTAIV. Waar de game van Rockstar vorig jaar nog 631.000 keer over de toonbank ging, wist Modern Warfare 2 dat aantal te verdubbelen tot 1,23 miljoen keer. Dat blijkt uit cijfers van Gfk Chart-Track. De totale omzet wordt geschat op 47 miljoen Pond, flink meer dan de 27,2 miljoen Pond die GTAIV op zijn eerste dag opbracht.

"These first day sales figures are astonishing and clear evidence that videogames are now mainstream in the UK," aldus Michael Rawlinson, directeur van de ELSPA. "Our form of interactive entertainment has completely come of age."

De pers is wereldwijd vrijwel unaniem in zijn oordeel dat Modern Warfare 2 deze cijfers rechtvaardigt, met een huidig gemiddelde van een 9,5 en 9,6 voor respectievelijk de Xbox 360-versie en de PS3-versie op Metacritic en een 9,0 op Gamehype. Toch nog benieuwd naar wat FOK! van de game vindt? Onze review volgt zeer spoedig.