'Maasmechelen Village verdient straf'

Michel (OA)

Maasmechelen Village overtreedt bewust de regels voor koopzondagen in België. De directie van het outlet shoppingcentre verplicht de winkeliers namelijk om elke zondag van het jaar de deur te openen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt daarom om een straf voor het outletcentre.

Maasmechelen Village mag 45 zondagen per jaar geopend zijn, omdat het is aangewezen als toeristische bestemming, een kwalificatie waar het NSZ vraagtekens bij plaatst. "Ik vraag mij af wat dit te maken heeft met het cultureel- historisch aspect of met natuurschoon. Voor mij is dit heel duidelijk funshopping en dit staat niet in de wet erkend", zo licht voorzitter Christine Mattheeuws voor.

Volgens de directie van Maasmechelen Village vragen de merken en klanten om een ruimere openingsstelling dan 45 zondagen per jaar die nu zijn toegestaan. Door de winkels te verplichten elke zondag open te zijn, wil de directie een minder strenge wetgeving afdwingen. De wet zegt nu nog dat personeel in een toeristische zone recht heeft op zeven vrije zondagen per jaar.

Gisteren werkte het winkelpersoneel voor de 46e keer dit jaar, hetgeen een boete van 2.750 euro per werknemer kan opleveren. De sociale inspectie, die toeziet op de sociale zekerheid voor werknemers, heeft stappen aangekondigd.

Ook in ons land is er een discussie over het aantal koopzondagen, al dan niet in toeristische plaatsen.