Zweden boos over komst schoolinspecteurs

Marc (MPG)

Nederlandse schoolinspecteurs gaan op dertig scholen in Zweden het onderwijs in de Engelse taal onder de loep nemen. De Zweedse docenten zijn daar echter allerminst van gecharmeerd.

Samen met Zweedse inspecteurs gaan de inspecteurs afkomstig van het Nederlandse Cito op scholen verspreid in het land aan het werk. "In Nederland bestaat een lange traditie van van onderwijsevaluatie. Een reden om Cito in te huren is hun werkwijze. We hopen van de samenwerking met de Nederlanders te leren," aldus Sven-Olof Lundin van de Zweedse schoolinspectie.

Het onderzoek richt zich op onderwijs aan leerlingen in de leeftijd van elf tot zestien jaar. In de zomer van 2010 moeten de inspecteurs hun werk afgerond hebben. Met het project is een budget van circa vijf miljoen Zweedse kroon (480.000 euro) gemoeid.

Docenten zijn verrast door het besluit van de Zweedse schoolinspectie. Directeur Metta Fjelkner van de Nationale bond van Docenten (Lärarnas Riksförbund) heeft de nodige twijfels: "Ik erger me eraan dat we niet zijn ingelicht over dit project. Hoe kan een Nederlands instituut nou een Zweedse school beoordelen? Aan welke criteria toetsen zij de Zweedse scholen en welke consequenties hebben hun bevindingen?"

Met dank aan Giraffe voor de submit.