Veel Afghaanse militairen gebruiken drugs

Redactie
Ongeveer een op de zeven militairen in het leger van Afghanistan gebruikt drugs. Daarnaast zijn tienduizend van de 90.000 koppen tellende krijgsmacht afwezig zonder dat hun verlof is verleend.

Dat zei NAVO-generaal Egon Ramms vandaag tijdens een persgesprek in een bunker van de verdragsorganisatie in de buurt van Brunssum. Ramms verklaarde de absentie van de militairen uit het feit dat ze vaak ver van huis worden ingezet en er niet of nauwelijks mogelijkheden zijn om hun soldij over te maken naar hun familie. "Onderschat niet hoe zwaar het is om lid te zijn van het Afghaanse leger."

De generaal wees er ook op dat zevenhonderd tot achthonderd Afghaanse militairen dit jaar om het leven komen tijdens hun werk. De NAVO leidt op dit moment drieduizend militairen per maand op, van wie duizend voor vervanging van afgehaakte of gesneuvelde collega's. Eind volgend jaar moet het leger 134.000 manschappen tellen. Het doel voor 2013 is 240.000.

Volgens Ramms is het essentieel dat het Afghaanse leger op sterkte is en goed functioneert, voordat de NAVO de eigen troepen kan terugtrekken.